Geen categorieEsdoorn: door de verstilde structuur heeft het stijl

https://www.deschuurmannen.nl/wp-content/uploads/2019/06/P1018022-1280x734.jpg

In mijn huiskamer staat een groot wandmeubel. Dat wandmeubel staat er al vele jaren. Als een meubel in de huiskamer al lang staat, denk je als meubelmaker: daar mag wel eens wat anders voor komen. Maar ja, tijd vinden, is een kunst. Zeker voor een wandmeubel van 3 m lengte. Juist omdat het zo groot is, wil ik geen hout gebruiken dat veel aandacht vraagt. Een niet al te opvallende structuur of tekening is dan juist heel mooi. Het geeft zo’ n meubel een verstilde, chique uitstraling. Het maken van een wandmeubel voor mijzelf had ik al zo lang uitgesteld, dat het er nu maar van moest komen. De fijne structuur van esdoorn is precies het hout wat ik zoek. In onze werkplaats lag er nog wat op voorraad en daar ben ik mee begonnen. De kast bestaat uit een onderkast van 3 meter lang. Die onderkast maak ik van 4 modules, 4 blokken van 60 cm lang en 40 cm breed en 60 cm hoog. Die 4 modules schroef ik later aan elkaar. ¬†Elke module wordt met de zwaluwstaartverbinding in elkaar gezet: een hele stevige verbinding. Alleen al voor de onderkast betekent dat 80 zwaluwstaarten! In de buitenste modules plaats ik 4 laden. De binnenste 2 modules krijgen deurtjes. Bovenop de lange kast komen in een speelse vorm 9 kleinere modules. Elke module krijgt ook weer de zwaluwstaart verbinding: genoeg te zagen! Over de koppeling van de 9 modules denk ik nog. Ik maak eerst maar eerst alle modules. Daar ben ik wel even mee bezig. Op het moment dat de kast in elkaar gezet wordt, schrijf ik nog een bericht over de uiteindelijke vorm.