https://www.deschuurmannen.nl/wp-content/uploads/2020/08/IMG-1395-1280x1065.jpg

De benaming Jut en Jul geef je aan een ietwat sullig paar. Waarom die benaming nu van toepassing is op deze twee potjes? Het kwam in me op toen dat ze bij elkaar stonden en ik ernaar stond te kijken. In een werkplaats ligt er van allerlei stukjes hout. Reststukken van werkstukken die al lang geleden gemaakt zijn. Soms ruim ik op en dan sta ik ermee in mijn handen met de vraag: iets mee doen of weggooien? Er lagen wat restanten van een kersenhouten roldeur. Als je die aan elkaar gemaakte lamellen om een ronde schijf zet, dan ontstaat er een houten koker. De koker voorzie je dan van een bodem en een deksel en voilĂ  een potje. De binnenkant moet dan nog wel bekleed worden en dat is in dit geval limba fineer. De bodem en de deksel van beide potjes zijn van notenhout. Met goede olie komt de tekening van het hout prachtig naar voren. Ach en dan hebben Jut en Jul toch een zekere charme.